Πληροφορίες για την περιοχή

Τα Πολλώνια είναι ένα μικρό ψαροχώρι στην βορειοανατολική πλευρά της Μήλου. Απέχει 14km από την Πλάκα και μόνο 10km από τον Αδάμαντα. Για όσους αναρωτιούνται, τα Πολλώνια πήραν το όνομα τους από τον ναό του Απόλλωνα, θεό του ήλιου και του φωτός, που βρισκόταν στην χερσόνησο της Πελεκούδας.

Αυτό το μικρό παραθαλάσσιο χωριό έχει μια πανέμορφη παραλία με κρυστάλλινα νερά, πλούσια αμμουδιά και αρκετά αλμυρίκια που παρέχουν σκιά για τον μεσημεριανό ήλιο. Έχοντας απολαύσει το μπάνιο σας, μπορείτε να ξεκουραστείτε σε ένα από τα πολλά παραθαλάσσια ταβερνάκια, που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο τον κόλπο των Πολλωνίων και σας περιμένουν να απολαύσετε ζεστά μεζεδάκια πίνοντας παγωμένη μπύρα ή ούζο.

Καθώς είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού, από εδώ αναχωρεί το καραβάκι για το νησί της Κιμώλου. Χρειάζεται μόνο 20 λεπτά για να πας και σίγουρα αυτό το μικρό νησί με τις απίστευτες παραλίες θα σας αποζημιώσει για τον χρόνο σας.

Στην ανατολική πλευρά των Πολλωνίων, θα βρείτε την Πελεκούδα, μια γραφική περιοχή της χερσονήσου. Εδώ μπορείτε να περπατήσετε στις Ζαχαρόπετρες , ένα μέρος γεμάτο από ηφαιστειακά βράχια πλάι στη θάλασσα.

Εδώ είναι το μέρος όπου σύμφωνα με τους ντόπιους, τα ερωτευμένα ζευγάρια μπορούν να σφραγίσουν την αγάπη τους για την αιωνιότητα εάν καθίσουν στον "θρόνο των ερωτευμένων" ( ένα συγκεκριμένο ηφαιστειακό βράχο που μοιάζει με θρόνο).

Τέλος, εάν είστε αρκετά τυχεροί και φτάσετε στην Πελεκούδα εγκαίρως, θα απολαύσετε ένα από τα πιο όμορφα και ρομαντικά ηλιοβασιλέματα του νησιού, καθώς ο ήλιος βυθίζεται στην θάλασσα ακριβώς δίπλα στον "Καλόγερο", μιας ακόμη ηφαιστειακής δημιουργίας και σύμβολο του νησιού.

Παραλίες Πολλωνίων

Η γεμάτη αλμυρίκια παραλία των Πολλωνίων, είναι σε έναν μικρό προστατευμένο κόλπο πολύ κοντά στα περισσότερα καταλύματα της περιοχής. Εκεί γύρω θα βρείτε , ταβέρνες, παιδική χαρά, μίνι μάρκετ, φούρνο, στάσεις λεωφορείων και ταξί καθώς και καταστήματα λιανικής πώλησης.

Υπάρχει ακόμη μια μεγάλη, αμμώδης παραλία στην νοτιοανατολική πλευρά των Πολλωνίων με ένα πολύ άνετο beach bar που λειτουργεί κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Μερικά μόνο χιλιόμετρα από τα Πολλώνια υπάρχουν επίσης αρκετές όμορφες παραλίες. Κατά μήκος της βόρειας ακτής θα βρείτε την σπηλιά του Παπάφραγκα δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο , νεολιθικής εποχής, της Φυλακωπής.

Κατά μήκος της νότιας ακτής, προσβάσιμες μέσω χωματόδρομου, βρίσκονται και οι παραλίες Καστανάς και Τρία πηγάδια.

Πελεκούδα

Στο βορειοανατολικό άκρο των Πολλωνίων βρίσκεται η χερσόνησος της Πελεκούδας όπου τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση της περιοχής. Η χερσόνησος της Πελεκούδας περιβάλλεται από θάλασσα χωρίς να διαθέτει αμμώδη παραλία. Παρ' όλα αυτά πολλά βραχώδη τμήματα της είναι προσβάσιμα και κατάλληλα για κολύμβηση.